flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом задоволено скаргу на рішення начальника Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби у справі про звільнення земельної ділянки на території КП «Парк Жовтневий»

26 травня 2017, 15:54

 

   Нагадаємо, що 28.12.2015 року Господарським судом Чернівецької області задоволено позов прокурора м. Чернівці в інтересах держави в особі Чернівецької міської ради та ухвалено рішення про:

- визнання недійсним договору № 70 про співпрацю на предмет розміщення в парку КП “Парк Жовтневий” автодрому для картингів з літнім та дитячим майданчиком, колибою та альтанками  по вул. Воробкевича від 30.05.2014 року, укладеного між КП “Парк Жовтневий” та приватним підприємцем Смирновою Альоною Григорівною;

- звільнення приватним підприємцем Смирновою А.Г. земельної ділянки площею 4350 кв.м. по вул. Воробкевича на території КП “Парк Жовтневий”, якою вона користується відповідно до договору про співпрацю № 70 від 30.05.2014 року.

При цьому, в ході розгляду справи судом встановлено, що починаючи з 2006 року і до 2014 року між КП «Парк Жовтневий» та різними суб’єктами господарювання укладено 4 договори про співпрацю на предмет розміщення в парку “Жовтневий” автодрому для картингів по вул. Воробкевича.

У 2010 році технічною комісією Чернівецької міської ради підтверджено готовність автодрому до експлуатації, який внесено в реєстр Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради під №130.

   У 2013 році перевіркою Державної екологічної інспекцієї у Чернівецькій області встановлено, що на території парку самовільно забудована земельна ділянка, а саме: збудовано автодром для картингів, площадка бетонована для ремонту картингів, встановлено бокс металевий для зберігання картингів, бетоновані доріжки загальною довжиною 150 метрів, літній майданчик з дерев’яною будівлею та навісом, альтанки в кількості 10 штук та шахтний колодязь

   Разом з тим, 30.05.2014 році Комунальним підприємством “Парк Жовтневий” укладено черговий Договір про співпрацю (з підприємцем Смирновою А.Г.) на предмет розміщення в парку “Жовтневий” автодрому для картингів по вул.Воробкевича.

   Згідно вищевказаного договору КП “Парк Жовтневий” передав (тобто вже наявні та збудовані) підприємцю Смирновій площадку автодрому для картингів з літнім та дитячим майданчиком, що облаштовані колибою та альтанками, терміном до 30.12.2016 року з правом продовження на наступні 39 років

   При цьому відповідний акт приймання-передачі сторони не підписали.

   Дійшовши в ході розгляду справи висновку, що спірний договір по своєму змісту та своїй правовій природі є договором оренди землі, а не договором про співпрацю, суд визнав його недійсним та зобов’язав підприємця Смирнову звільнити земельну ділянку.

  Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 11.04.2016 року рішення господарського суду Чернівецької області залишено без змін.

  На виконання рішення Господарського суду Чернівецької області та постанови Львівського апеляційного господарського суду видано відповідні накази про примусове виконання рішення суду.

    01.06.2016 року відкрито виконавче провадження № 51292390 з виконання наказу суду по даній справі.

   У зв’язку з наданням документів про відсутність на спірній земельній ділянці майна, що належить підприємцю Смирновій А.Г., державним виконавцем 04.10.2016 року винесено постанову про закінчення виконавчого провадження № 51292390.

 В результаті проведеної перевірки, ініційованої за скаргою Чернівецької місцевої прокуратури, 12.12.2016 року начальником Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області винесено постанову про скасування постанови про закінчення виконавчого провадження № 51292390 від 04.10.2016 року та зобов’язано старшого державного виконавця негайно вжити заходів для усунення порушень вимог Закону України “Про виконавче провадження” та примусового виконання рішення суду.

  Дану постанову начальника Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Смирновою А.Г. оскаржено до Господарського суду Чернівецької області.

  В процесі розгляду поданої скарги від залученої до участі у справі третьої особи – іншого підприємця, який раніше мав аналогічні договірні відносини з КП “Парк Жовтневий”, надійшли пояснення, що саме ним збудовано автодром для картингів з літнім та дитячим майданчиком, колибою та альтанки, які є його власністю.

  Статтею 74 Закону України “Про виконавче провадження” передбачено, що начальник відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, при здійсненні контролю за рішеннями, діями державного виконавця під час виконання рішень має право у разі, якщо вони суперечать вимогам закону, своєю постановою скасувати постанову або інший процесуальний документ (або їх частину), винесені у виконавчому провадженні державним виконавцем, зобов’язати державного виконавця провести виконавчі дії в порядку, встановленому цим Законом.

  У відповідності до п.7 Інструкції з організації примусового виконання рішень, яка затверджена наказом Мінюсту від 29.09.2016 року №2832/5 та набрала чинність 05.10.2016 року, постанова як окремий документ, серед іншого, містить такі обов'язкові реквізити -  мотивувальну частину із зазначенням мотивів, з яких виконавець прийняв відповідне рішення (дійшов певних висновків), і посилання на норму закону, на підставі якого винесено постанову.

   Всебічно, повно і об’єктивно розглянувши усі обставини справи та керуючись законом, суд дійшов висновку, що спірна постанова підлягає скасуванню, адже начальник Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби діяв з порушенням норм чинного законодавства, взагалі не зазначивши які саме порушення норм закону допущенні державним виконавцем при закритті виконавчого провадження.

Прес-секретар Господарського суду Чернівецької області