flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судових проваджень! Набирає чинності Закон України, яким скасовано обов’язковість використання печаток

18 липня 2017, 11:57

  Нагадуємо Вам, що з завтрашнього дня, тобто з 19 липня 2017р року, набирає чинності Закон України, яким скасовано обов’язковість використання юридичними та фізичними особами-підприємцями печаток (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» №1982-VIII від 23.03.2017р.).

    Зазначеним законом внесено зміни до низки законодавчих актів, якими виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання) та необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування.

    Так метою даного закону є вдосконалення державного регулювання використання печаток у господарській діяльності.

    Задля досягнення вказаної мети проектом Закону впроваджуються наступні положення:

  • із законодавства виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання)
  • виключається можливість визнання документу (угоди, правочину) недійсним (неукладеним, невчиненим) у зв’язку з відсутністю відбитку печатки;
  • виключається необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування;
  • встановлюється адміністративна відповідальність за вимагання державним органом або органом місцевого самоврядування наявності відбитку печатки на офіційному документі.

    Таким чином, положення правових норм спрямовані на підвищення правосвідомості приватного сектору за рахунок зменшення державного впливу.

  З повним текстом закону України можна ознайомитись за посиланнямhttp://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1982-19.

    Пропонуємо до Вашої уваги таблицю основних змін до нормативно-правових актів, що передбачені цим законом України області.