flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Привітання до 95-ї річниці утворення арбітражно-судової системи

21 листопада 2017, 15:31

Шановні друзі та колеги!

 

Сьогодні, 21 листопада 2017 року, господарські суди святкують 95-ту річницю утворення арбітражно-судової системи в Україні.

Історія діяльності арбітражно-судової системи веде свій відлік з 21 листопада 1922 року, коли в Україні Радою Народних Комісарів УРСР було прийнято постанову, якою затверджено Положення “Про порядок вирішення майнових спорів між державними установами та підприємствами”.

В ті роки для розгляду майнових спорів між юридичними особами створювалися арбітражні комісії, які діяли при органах виконавчої влади. Провадження в арбітражних комісіях, які за характером діяльності нагадували суди, здійснювалось за правилами цивільно – процесуальних кодексів з деякими відхиленнями, що визначались особливостями арбітражних спорів. Підвідомчі арбітражним комісіям справи розглядались колегіально головуючим і двома членами комісії. Один з арбітрів мав бути юристом, інший – господарником. Рішення місцевих арбітражних комісій можна було оскаржити у Вищу арбітражну комісію при Економічній раді союзної республіки, яка очолювала систему арбітражних комісій.

Перші відомості про історію арбітражу на Буковині, як засвідчують дані Чернівецького обласного державного архіву, відносяться до липня 1940 року, коли на посаду головного арбітра державного арбітражу Чернівецької області було призначено Пономарьова Василя Кириловича, який на посаді головного державного арбітра у Чернівецькій області пропрацював до 1959 року.

Розпорядженням облвиконкому від 4 вересня 1959 року на посаду головного арбітра було призначено юрисконсульта Чернівецького облвиконкому Бокову Елеонору Сергіївну, яка пропрацювала до кінця 1962 року та звільнилася з посади при ліквідації облдержарбітражу при Чернівецькому облвиконкомі, у зв'язку з утворенням Вінницького міжобласного державного арбітражу при раднаргоспі, в адміністративне підпорядкування якого і входила до 1966 року Чернівецька область.

В період з 1966 року по грудень 1986 року відновлений держарбітраж Чернівецької області очолювала Долгіх Євгенія Федорівна – людина, яка залишила відчутний слід у серці та душі кожного з нас як величезний професіонал, надзвичайно віддана своїй праці людина, приємна, талановита та у всьому освічена жінка.

Рішенням виконкому обласної Ради від 10 грудня 1986 року № 236 на посаду головного арбітра обласного державного арбітражу призначено Желіка Бориса Євграфовича, який працює на цій посаді (з урахуванням реформування органів держарбітражу та системи судоустрою) по цей час.

Після прийняття у 1991 році Закону України «Про арбітражний суд» держарбітраж Чернівецької області перетворено в арбітражний суд Чернівецької області. А згодом, у зв’язку із реалізацією заходів щодо проведення судово-правової реформи, на виконання вимог, передбачених законами України “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій України”, “Про внесення змін до Арбітражного процесуального кодексу України», “Про внесення змін до Закону України “Про арбітражний суд” Указом Президента України від 11.07.01 року  затверджено мережу господарських судів України, до складу якої і входить Господарський суд Чернівецької області.

І ось сьогодні, Господарський суд Чернівецької області, як безпосередній спадкоємець своїх попередників - органів державного арбітражу, є складовою і невід'ємною частиною спеціалізованих (господарських) судів нашої держави, які розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності.

При цьому вважаю, що наш суд розглядає господарські спори гідно та професійно, за що, користуючись нагодою, хочу щиро подякувати усім суддям та працівникам апарату суду! Адже саме професійність та мудрість працівників суду в поєднанні з високими морально-етичними якостями формують надзвичайно дружню атмосферу в нашому колективі та сприяють тому, що наш суд протягом останніх років незмінно посідає одне з чільних місць в Україні по якості постановлених судових актів серед усіх господарських судів України.

При цьому, хочу запевнити, що колектив нашого суду, усвідомлюючи почуття великої відповідальності, й надалі буде докладати всіх зусиль для покращення показників своєї роботи, з честю примножувати славні традиції нашої судової системи, наполегливо працюватиме над подальшим зміцненням законності та правопорядку, сприяти підвищенню ефективності судового захисту підприємницьких свобод та прав суб’єктів господарювання та економічних інтересів держави задля утвердження верховенства права та справедливості.

Тож ще раз дозвольте привітати всіх працівників нашої системи зі святом і  побажати міцного здоров’я, творчої наснаги та натхнення на довгі роки, злагоди і миру, щастя і благополуччя!

 

З повагою, Голова Господарського суду Чернівецької області Желік Борис Євграфович