flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вважаючи, що договір оренди водного об’єкта, укладений без дотримання конкурентних засад, є нікчемним, суд повернув Чудейській сільській об`єднаній територіальній громаді земельну ділянку водного фонду площею понад 3 га.

13 вересня 2023, 12:09

У червні 2022 року Чернівецька окружна прокуратура в інтересах держави в особі Чудейської сільської ради звернулась до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до фізичної особи-підприємця про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки водного фонду та повернення її до комунальної власності.

Судом встановлено, що між фізичною особою-підприємцем та Сторожинецькою районною державною адміністрацією 03 січня 2006 року був укладений договір оренди землі №1, згідно якого було передано земельну ділянку для рибогосподарських потреб, яка знаходиться на території Чудейської сільської ради, загальною площею 3,2123 га, строком на 10 років.

Докази того, що відповідач повідомив орендодавця у встановлений договором строк про намір його поновити в матеріалах справи відсутні, відтак суд дійшов висновку, що строк дії договору оренди закінчився.

Натомість, розпорядженням Чернівецької обласної державної адміністрації від 16.04.2020 вирішено укласти з фізичною особою-підприємцем договір оренди земельної ділянки водного фонду державної власності (поновлення договору оренди землі), терміном дії на 10 (десять) років, шляхом укладення договору оренди водного об’єкта у комплексі з земельною ділянкою, загальною площею 3,2123 га.

28 травня 2020 між Чернівецькою обласною державною адміністрацією та відповідачем, без проведення земельних торгів, укладено договір оренди водного об`єкта, за умовами якого він отримав у строкове платне користування для рибогосподарських потреб земельну ділянку загальною площею 3,2123 га.

Суд дійшов висновку, що укладений без дотримання конкурентних засад договір оренди водного об`єкта є нікчемним, оскільки спрямований на незаконне заволодіння земельною ділянкою державної власності, у зв`язку з чим  припинив право оренди фізичної особи-підприємця на спірну земельну ділянку шляхом скасування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державної реєстрації права оренди земельної ділянки за договором оренди землі та зобов`язав відповідача повернути земельну ділянку Чудейській сільській об`єднаній територіальній громаді в особі Чудейської сільської ради.

Рішення Господарського суду Чернівецької області залишено без змін Постановою Західного апеляційного господарського суду від 29.05.2023 року, із повним текстом Рішення можна ознайомитись за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/109932341 

                                                                                 Пресслужба Господарського суду Чернівецької області