flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом визнано недійсним фіктивний правочин Комуністичної партії України, який був спрямований на свідоме зловживання правом на шкоду державі.

22 лютого 2024, 15:10

У вересні 2023 року від Міністерства юстиції України надійшла позовна заява до Господарського суду Чернівецької області про визнання недійсним договору дарування та скасування державної реєстрації прав Благодійної організації «Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення».

Позов обґрунтований тим, що після відкриття Окружним адміністративним судом міста Києва провадження в адміністративній справі за позовом Міністерства юстиції України про заборону діяльності Комуністичної партії України відповідачем відчужено квартиру загальною площею 32,2 кв.м. на користь благодійної організації.

Рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 05.07.2022 діяльність Комуністичної партії України заборонена, передано у власність держави майно, кошти та інші активи Комуністичної партії України, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень.

В процесі розгляду справи господарським судом встановлено родинний зв’язок між керівником партії та засновниками благодійної організації (батько та сини), які підписали спірний договір.

Суд виснував, що волевиявлення обох сторін оскаржуваного правочину направлене на свідоме зловживання правом на шкоду державі; діючи недобросовісно та зловживаючи правами, сторони мали спільний умисел на використання правочину виключно з метою уникнення звернення стягнення на майно партії в майбутньому, внаслідок заборони її діяльності за рішенням суду.
За таких обставин, спірний договір кваліфікований судом як правочин, який не був спрямований на реальне настання обумовлених ним правових наслідків, тобто, як фіктивний правочин.

З повним текстом рішення суду по справі №926/3728/23 можна ознайомитись за посиланням.