flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З товариства стягнуто понад 330 тис. грн. боргу з орендної плати за землю

16 вересня 2021, 09:47

Керівник Чернівецької окружної прокуратури звернувся з позовом в інтересах держави в особі Новоселицької міської ради про стягнення з ТзОВ ««Кміл-Продукт»» 286471,17 грн боргу з орендної плати за землю та 80 253, 90 грн. пені.

Судом встановлено, що 30.01.2006 між Новоселицькою міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Кміл-Продукт» укладено договір оренди земельної ділянки.

Згідно статті 206 ЗК України використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Частинами 1-3  ст. 21 Закону України «Про оренду землі»  встановлено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до  Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Підставою для задоволення позовних вимог стало те, що відповідач у встановлений договором строк орендну плату з 2018 року не сплачував, що призвело до виникнення боргу в сумі 286471,17,який стягнуто судом на користь органу місцевого самоврядування.

В частині стягнення пені судом частково відмовлено, оскільки позивачем пеню нараховано за весь період заборгованості з орендної плати, а не за шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано, що передбачено ч.6 ст. 232 ГК України.

Тож, рішенням Господарського суду Чернівецької області  від 18.08.21 року позов керівника Чернівецької окружної прокуратури задоволено частково.

 

 

Пресслужба Господарського суду Чернівецької області