flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стягнуто більше 2,5 млн.грн на користь держави

10 лютого 2021, 09:28

Державна екологічна інспекція Карпатського округу звернулась до Національного природного парку “Вижницький” про відшкодування шкоди в сумі 2522527,50 грн, заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев на території об'єкту природно-заповідного фонду.

Дослідивши матеріали справи суд встановив, що Державною екологічною інспекцією Карпатського округу виявлено факт незаконної рубки 279 шт. не відведених в рубку дерев на території Солонецького природоохоронного науково-дослідного відділення НПП “Вижницький”. Зазначена рубка скоєна невстановленими особами в період 2018-2019 роках.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Суд вказав, що цивільно-правову відповідальність за порушення лісового законодавства мають нести не лише особи, які безпосередньо здійснюють самовільну вирубку лісів (пошкодження дерев), а також і постійні лісокористувачі, вина яких полягає у допущенні та не перешкоджанні їх працівниками незаконному вирубуванню лісових насаджень (пошкодженню дерев) внаслідок неналежного виконання ними своїх службових обов'язків. Тобто, проявом їх протиправної поведінки є незабезпечення працівниками постійних лісокористувачів охорони і захисту лісів, внаслідок чого відбувається вирубування дерев.

За результатами розгляду справи суд встановив факт незаконної рубки лісу, у зв’язку з чим рішенням суду від 22.01.2021 по справі №926/2174/20 позов задоволено та стягнуто з Національного природного парку «Вижницький» на користь держави в особі Державної екологічної інспекції Карпатського округу шкоду в сумі 2522527,50 грн.

З повним текстом рішень можна ознайомитись за посиланням:

http://www.reestr.court.gov.ua/Review/94327754

 

Довідково

 

Національний природний парк «Вижницький» створено відповідно до Указу Президента України від 30 серпня 1995 року № 810. За час виконання натурних лісовпорядних робіт 2008–2009 року, територія парку збільшилась на 3309,6 га. Отже, тепер загальна площа НППВ становить 11238,0 га, з яких 8246,2 га земель парку надано в постійне користування.

Серед численних культурно-історичних та архітектурних пам'яток національного парку виділяються Дмитрієвська та Миколаївська церкви, костел, колишня синагога — одна з хасидських святинь в Україні, будинок Вижницького училища прикладного мистецтва (колишня школа різьбярства) у м. Вижниця, Миколаївська та Михайлівська церква, Юр'ївська церква та дзвіниця в смт Берегомет, Миколаївська та Іванівська церкви з дзвіницями у с. Виженка.

Інформація взята з інтернет ресурсу Вікіпедія.

 

 

 Пресслужба Господарського суду

Чернівецької області