flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд правових новин

23 липня 2021, 09:40

  1. Презентували і запустили пошукову Базу правових позицій Верховного Суду

20 липня 2021 року відбулася презентація інноваційного продукту «База правових позицій Верховного Суду», який створений ВС за підтримки проєкту ЄС «Право-Justice».

Презентована програма дає змогу здійснити пошук за великими фрагментами текстів, за текстовими документами, а також за посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень. За словами спікера, цифровий алгоритм, закладений у Базу, видає відповідні правові позиції ВС на підставі аналізу словонабору в завантаженому користувачем файлі. Крім того, є можливість пошуку за ключовими словами та за Правовим тематичним класифікатором.

З відеозаписом презентації можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=iQK1lbfgl3Q

Для використання Бази правових позицій Верховного Суду необхідно створити акаунт на сайті https://lpd.court.gov.ua/login

 

2. Постанова КГС ВС щодо зміни черговості задоволення грошових вимог кредитора до боржника у зв’язку з реалізацією предмета забезпечення

У справі № 916/1142/18 про банкрутство Малого спільного сільськогосподарського підприємства «Старт» Господарський суд Одеської області ухвалою частково задовольнив заяву ТзОВ «ФА Україна», визнавши погашеними його грошові вимоги на суму виручених унаслідок реалізації предмета застави коштів, а решту грошових вимог до боржника (майнового поручителя, який одночасно є боржником в основному зобов’язанні), що залишилися незадоволеними, – такими, що задовольняються у четверту чергу.

Залишаючи без змін постанову суду апеляційної інстанції, КГС ВС зробив такий правовий висновок.

Тлумачення абз. 11 ч. 2 ст. 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у взаємозв’язку з іншими нормами цього Закону, законів України «Про іпотеку», «Про заставу» та положенням ЦК України із застосуванням системного методу інтерпретації свідчить, що кінцева вартість заставного (іпотечного) майна для цілей проведення розрахунків із забезпеченим кредитором формується в момент його реалізації. Після продажу заставного (іпотечного) майна вимоги забезпеченого кредитора до майнового поручителя, який є одночасно боржником в основному зобов’язанні, якщо інше не обумовлено договором застави (іпотеки) та немає заяви такого кредитора про відмову від забезпечення, включаються до реєстру вимог кредиторів до відповідної черги за правилами цього Закону.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 27.05.2021 у справі № 916/1142/18 можна ознайомитися за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/97494658.

3. Верховний Суд опублікував огляд судової практики щодо представництва інтересів учасників справи адвокатом та самопредставництва в господарському процесі

Верховного Суду опублікував огляд судової практики щодо представництва інтересів учасників справи адвокатом та самопредставництва в господарському процесі (за період із січня 2018 року по березень 2021 року), підготовлений судовою палатою для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду спільно з правовим управлінням (ІІ) департаменту аналітичної та правової роботи.

В огляді відображено найважливіші правові висновки, сформульовані під час розгляду господарських справ, які матимуть значення для формування єдності судової практики.

Серед них – позиції щодо:

- документів, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги та підтверджують наявність у представника статусу адвоката;

- самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення;

- винятків із загального правила щодо здійснення представництва в суді адвокатом;

- відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу;

- зменшення та розподілу суми судових витрат на професійну правничу допомогу.

Правові висновки, викладені в огляді, стануть у пригоді суддям, адвокатам, юристам, науковцям, а також усім, хто цікавиться практичними проблемами, пов’язаними з представництвом інтересів учасників справи в господарському процесі.

З оглядом можна ознайомитися за посиланням в статті: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1153033/

4. Проведено дослідження ролі жінок в українському юридичному бізнесі та визначено найуспішніших жінок-юристів.

Дослідження ролі жінок в українському юридичному бізнесі, що визначає найуспішніших жінок-юристів, які власною професійною, соціальною, громадською діяльністю вплинули на розвиток суспільства, сформували основні тенденції тих чи інших практик у певних галузях права, внесли значний вклад у стабілізацію не лише професійної сфери, але й громадянського та політичного життя країни.

Ознайомитись з дослідженням Ukrainian Women in Law 2021 можна за цим посиланням https://yur-gazeta.com/content/UserFiles/Docs/8a2a1b7e230b829cd91c7d25e3631184.pdf

5. Голова Верховної Ради підписав закони, необхідні Україні для впровадження судової реформи

Голова Парламенту Дмитро Разумков підписав Закон України  «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (з пропозиціями Президента України) (№ 3711-д).

Закон має на меті відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і вдосконалення процедури її формування та діяльності. Документ також необхідний для приведення положень законодавства України у відповідність до рішень Конституційного Суду України.

Крім того, Голова Верховної Ради підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (№ 5068).

Дмитро Разумков також підписав Закон України «Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя» (№ 5069). Цей документ встановлює адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя, що сприятиме ефективній реалізації його повноважень.

Зазначені законодавчі ініціативи направлені на підпис Президенту України. 

З повним текстом можна ознайомитися за посиланням https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/212835.html