flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд правових новин

19 жовтня 2021, 10:17

  1. Глава держави підписав закон щодо стимулювання діяльності фермерських господарств

Згідно з пояснювальною запискою, фермерські та особисті селянські господарства спільно виробляють близько 50% валової сільгосппродукції.

Закон, що його підписав Президент, уточнює склад земель фермерських господарств та визначає коло одержувачів державної підтримки.

Відповідно до документа, фермерським господарствам у перші три роки після створення надається допомога коштом держбюджету, зокрема через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Також допомога може надаватися коштом місцевих бюджетів.

На таку допомогу можуть розраховувати новостворені фермерські садиби, сімейні фермерські господарства, фермерські господарства, розташовані в гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених в установленому порядку Кабінетом Міністрів України.

Також фермерам зі статусом сімейних фермерських господарств надається додаткова державна підтримка, зокрема на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Фермерському господарству, головою якого є особа у віці до 35 років включно, надається грошова допомога коштом державного бюджету.

http://surl.li/alfmi

2. Президент підписав закон щодо вдосконалення надання електронних публічних послуг

 Документ вносить зміни до визначення принципу надання електронної публічної послуги за замовчуванням.

Закон визначає, що такий принцип не може застосовуватися до державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав; актів цивільного стану громадян; юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб – підприємців і т.д.

Водночас законом передбачено, що перелік випадків, у яких суб’єкт надання електронних публічних послуг може надавати електронні публічні послуги за замовчуванням, встановлює Кабінет Міністрів України.

http://surl.li/alfmy

3. Цифрова трансформація соцсфери — Єдина електронна система дозволить заощадити до 11 млрд грн щороку

“Єдина інформаційна система соціальної сфери необхідна як для кожного українця, так і для держави. ЄІССС допоможе максимально спростити процес отримання послуг для українців. Більше не треба буде збирати десятки папірців та місяцями чекати розгляду заяв на субсидію чи призначення пенсії. А державі вона дозволить формувати ефективну соціальну політику та відслідковувати корупційні ризики”, — зазначив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Під час брифінгу також анонсували найпопулярніші соціальні послуги, які з’являться  в Дії, — отримання субсидій, призначення пенсій та послуги для ВПО. Замість ходіння кабінетами — одна заява онлайн на порталі Дія. Послуги стануть доступні після Дія Саміту, який відбудеться вже скоро.

http://surl.li/alfnl

4. ВРП не підтримує законопроєкт, яким змінюються підходи до оплати праці суддів

Вища рада правосуддя не підтримує законопроєкт № 5882, оскільки вінсуперечить принципу незалежності судової влади, який є головною умовою забезпечення верховенства права й основоположною гарантією справедливого судового розгляду, нормам Конституції України, висновкам Конституційного Суду України, міжнародним стандартам у сфері судоустрою та статусу суддів, його прийняття призведе до звуження змісту та обсягу прав і свобод суддів та негативно вплине на забезпечення незалежності суддів і авторитет правосуддя.

http://surl.li/alfns

5.Ефект доміно, або до чого призводить недофінансування судової влади

В українських місцевих та апеляційних судах спостерігається критичний стан виплати заробітної плати працівникам апаратів. Це призводить до масового звільнення кваліфікованих, досвідчених кадрів.

Водночас у судах скаржаться на дефіцит коштів для забезпечення поточної роботи – надсилання поштової кореспонденції, оплати інтернет-зв’язку та комунальних послуг тощо.

 У результаті громадяни позбавляються конституційного права на доступ до правосуддя та судовий захист своїх прав і свобод.

 Таким чином, відсутність гідного фінансування судової влади впливає на ефективність здійснення правосуддя, а також є прямим втручанням у її незалежність.

http://surl.li/alfoh