flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вирішив спір про звільнення з посади директора комунального підприємства

03 липня 2024, 10:01

Розпорядженням Чернівецького міського голови від 06.01.2021 було звільнено з посади директора Комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці» імені Леоніда Каденюка» через невиконання вимог рішення міської ради VII скликання від 07 жовтня 2016 року №403 «Про затвердження переліку інформації, яка підлягає обов`язковому оприлюдненню на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради або на офіційних веб-сайтах (веб-сторінках) підприємств комунальної власності територіальної громади міста Чернівців, їх дочірніх підприємств» у частині неоприлюднення інформації, яка підлягає обов`язковому оприлюдненню, а тому дію трудового контракту було припинено.

Колишнім директором пред`явлено позов в порядку цивільного судочинства про визнання незаконним та скасування розпоряджень Чернівецького міського голови про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Рішенням Шевченківського районного суду м.Чернівці від 24.12.2021 у задоволенні позову відмовлено.

Постановою Чернівецького апеляційного суду від 13.04.2022 апеляційну скаргу колишнього директора підприємства задоволено, а рішення Шевченківського районного суду м.Чернівці від 24.12.2021 скасовано.

У зв`язку з цим, розпорядженням Чернівецького міського голови від 14.04.2022 поновлено колишнього директора на посаду з 01.06.2021 та виплачено йому середній заробіток за час вимушеного прогулу за один місяць.

Водночас, розпорядженням Чернівецького міського голови від 14.04.2022 припинено повноваження директора КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці» імені Леоніда Каденюка» з посиланням на статтю 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та на пункт 5 частини першої статті 41 Кодексу законів про працю України, в якому зазначено, що це розпорядження прийнято, враховуючи стратегічну важливість в умовах воєнного стану, з метою недопущення ризиків зниження ефективності управління ним.

Розпорядженням Чернівецького міського голови від 14.04.2022 звільнено з посади директора КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці» імені Леоніда Каденюка», узв`язку із припиненням повноважень (пункт 5 частини 1 статті 41 Кодексу законів про працю України).

Постановою Верховного Суду від 05.07.2023 у справі №727/3255/21 скасовано постанову Чернівецького апеляційного суду від 13.04.2022, а рішення Шевченківського районного суду м.Чернівці від 24.12.2021 залишено в силі.

В січні 2023 року колишній директор підприємства звернувся до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Чернівецької міської ради та Комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці» імені Леоніда Каденюка» з вимогами про визнання незаконним та скасування розпорядження міського голови, яким припинено його повноваження, як директора підприємства та поновлення на посаді із виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу.  

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що його було звільнено із порушенням трудового законодавства, оскільки невірно застосовано п. 5 ч. 1 ст. 41 КзПП України, а тому розпорядження Чернівецького міського голови слід визнати незаконними.

Суд виснував, що у даній справі виникли корпоративні правовідносини щодо використання Чернівецькою міською радою, від імені якої діє міський голова, своїх корпоративних прав в управлінні КП "Міжнародний аеропорт "Чернівці" ім. Л. Каденюка", зокрема, щодо призначення та звільнення керівника комунального підприємства.

Відтак, позивач у розумінні п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП України був посадовою особою комунального підприємства, а отже, на нього поширюється підстава для звільнення, передбачена п. 5 ч.1 ст. 41 КЗпП України.

Посилання позивача на те, що рішенням Чернівецького апеляційного суду від 13.04.2022 його було поновлено на роботі на посаді директора комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці» ім. Л. Каденюка», суд відхилив, оскільки внаслідок касаційного оскарження дану постанову скасовано Верховним Судом, тож звільнення директора з посади визнано таким, що відповідає вимогам трудового законодавства.

За результатами розгляду господарської справи, суд відмовив у задоволенні позовних вимог з огляду на те, що оскаржувані розпорядження не порушили корпоративних прав позивача, оскільки на момент їх прийняття він був позбавлений статусу посадової особи комунального підприємства та не перебувавав у трудових відносинах з міським головою, відтак розпорядження Чернівецького міського голови у контексті обставин правомірності звільнення позивача на підставі інших локальних актів відповідача не породжують жодних правових наслідків для позивача.

Західний апеляційний господарський суд погодився із позицією нашого суду у постанові від 07.11.2023, якою й залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Детальніше ознайомитись із рішенням Господарського суду Чернівецької області по справі №926/446/23 можна за посиланням.