flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав повернути із незаконного користування приміщення, розташоване в історичному центрі міста.

05 вересня 2024, 14:11

Після припинення дії договору позички нерухомого майна відповідач безпідставно продовжив користуватись нежитловими приміщеннями, тож зобов’язаний повернути їх.

Управління комунальної власності Чернівецької міської ради звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до державного науково-технічного центру з міжгалузевих і регіональних проблем екологічної безпеки та енергозбереження “Екоресурс” про звільнення приміщення, що розташоване за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 2.

Судом встановлено, що з 1999 року державний науково-технічний центр «Екоресурс» орендував вищевказане приміщення за договором оренди.

Згодом, у 2016 році науково-технічний центр уклав договір позички з Департаментом економіки Чернівецької міської ради , за яким «Екоресурс», як користувач, отримав у строкове користування (2 р. 11 міс.) нежиле приміщення, з метою використання під офіс.

Строк дії договору позички продовжено до 31.08.2021 додатковим договором від 19.10.2018.

Рішенням Чернівецької міської ради від 30.11.2021 за заявою відповідача орендовані нежитлові приміщення по вул. Кобилянської Ольги, 2 включені до Переліку другого типу та встановлено умови оренди цього майна.

06.01.2022 в електронній торговій системі Прозорро.Продажі Управлінням комунальної власності Чернівецької міської ради було розміщено інформаційне повідомлення про передачу об'єкта оренди без проведення аукціону.

Згідно Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 № 483 орендар, що має право продовжити договір оренди на аукціоні, звертається до орендодавця із заявою про продовження договору оренди не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди. Заява подається шляхом заповнення електронної форми через особистий кабінет в електронній торговій системі.

Якщо орендар не подав заяву про продовження договору оренди у зазначений строк, то орендодавець не пізніше ніж за один місяць до закінчення строку дії договору оренди повідомляє орендаря про те, що договір оренди підлягає припиненню на підставі закінчення строку, на який його було укладено, у зв`язку з тим, що орендар не подав відповідну заяву у визначений Законом строк та про необхідність звільнення орендованого приміщення і підписання акту приймання-передачі (повернення з оренди) орендованого майна.

Правонаступник позичкодавця - Департамент розвитку Чернівецької міської ради повідомив науково-технічний центр «Екоресурс» про закінчення 31.08.2021 дії договору позички нерухомого майна від 02.03.2016, відсутність наміру його продовження на новий строк та звернувся з вимогою про звільнення приміщення.

Відповідач після припинення дії договору не виконав вимогу позичкодавця та продовжив безпідставно користуватись нежитловими приміщеннями, що встановлено судом.

За результатами розгляду справи, суд виснував, що обов`язок орендаря повернути майно з користування після припинення договору позички передбачений нормами чинного законодавства, а також умовами укладеного договору.

Зважаючи на встановлені судом фактичні обставини припинення договору позички та неповернення орендарем орендованого майна, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги є доведеними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Постановою Західного апеляційного господарського суду рішення нашого суду залишено без змін.

З повним текстом рішення Господарського суду Чернівецької області по справі №926/4512/23 можна ознайомитись за посиланням.