flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд правових новин

21 вересня 2021, 12:03

  1. 21 вересня відбудеться чергове пленарне засідання Верховної Ради України, на якому буде представлено проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік»

 21 вересня, згідно з порядком денним, відбудеться чергове пленарне засідання шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, на якому буде представлено проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік», №6000.

https://yur-gazeta.com/golovna/poryadok-denniy-shcho-rozglyane-vru-21-veresnya.html

  1. Президент не допустить блокування судової реформи

В Офісі Президента України у четвер, 16 вересня, відбудеться робоча зустріч за участю очільників органів суддівського урядування, зокрема голови Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів «Великої сімки».

Суб’єктом подання є, серед іншого, Рада суддів України, яка повинна делегувати трьох представників до Етичної ради. Однак на сьогоднішньому засіданні Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради. Це викликає занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинку найважливішої її частини – очищення судової системи.

https://www.president.gov.ua/news/prezident-ne-dopustit-blokuvannya-sudovoyi-reformi-70661

 3. ВС роз’яснив наслідки подання процесуальних заяв із використанням факсимільного відтворення підпису

Верховний Суд визнав правильним та обґрунтованим висновок судів попередніх інстанцій про те, що підписання позовної заяви ПП «Влахос» шляхом факсимільного відтворення підпису представника позивача не є власноручним підписом цієї особи в розумінні приписів ч. 8 ст. 42, ч. 2 ст. 162 ГПК України та не вважається підтвердженням волі позивача на настання відповідних правових наслідків за позовом саме на час ініціювання судового розгляду. Також Суд погодився з необхідністю залишення позову ПП «Влахос» без розгляду з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1179705/

  1. Завдяки співпраці ВРП та Українсько-канадського Проєкту реалізовано низку амбітних ініціатив

За словами Голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького, Проєкт надав методичну допомогу з розгляду дисциплінарних справ, що було вкрай актуально після законодавчих змін 2017 року. Досвід зарубіжних країн, зокрема Канади, в цій сфері був неабияк корисним. Слід зауважити, що із 2017 року ВРП розглянула понад 65000 скарг, кожна з яких потребувала детального вивчення та не могла бути залишена поза увагою.

https://hcj.gov.ua/news/zavdyaky-spivpraci-vrp-ta-ukrayinsko-kanadskogo-proyektu-realizovano-nyzku-ambitnyh-iniciatyv

  1. РСУ підготувала пропозиції щодо удосконалення процедури обрання членів Етичної ради

Рада суддів України публікує напрацьовані зміни  до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" №1635-ІХ від 14 липня 2021 року на виконання свого рішення №45 від 13 вересня 2021 року.

На думку Ради суддів України, зазначені зміни прискорять обрання кандидатів до складу Етичної ради, адже спонукатимуть до участі у роботі цього органу осіб, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, відповідають критеріям професійної етики та доброчесності, мають значний досвід роботи.

http://rsu.gov.ua/ua/news/porivnalna-tablica-zakoniv