flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд правових новин

08 лютого 2022, 17:15

 

4 лютого 2022 року розпочався прийом заяв на участь у конкурсі на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, який триватиме до 04 березня 2022 року включно.

Конкурсна комісія з добору членів ВККСУ оголосила розпочатим аплікаційний процес участі у першому конкурсі на зайняття вакантних посад членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ), який триватиме до 4 березня 2022 року включно.

Відповідальним за проведення оголошеного конкурсу визначено Конкурсну комісію з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка є допоміжним органом Вищої ради правосуддя.

 «Закликаємо всіх правників, хто відповідає вимогам та відчуває в собі сили будувати на роки надважливий орган судової влади - ВККС - подавайтесь! Запевняємо: ми зробимо все, що є в наших силах, для того, щоб забезпечити рівні і чесні умови кожному та обрати найкращих кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. У вас є місяць, щоб прийняти рішення, зібрати документи - і зробити, можливо, доленосний крок не лише у своїй кар'єрі, а й розвитку держави!» , - зазначено в заяві Конкурсної комісії з добору членів ВККСУ на власній сторінці у Facebook.

Конкурс  відбудеться  у два етапи. На I етапі за результатами розгляду поданих кандидатами  документів, результатами спеціальної перевірки та відповідної інформації з відкритих джерел, буде сформований перелік кандидатів, допущених до співбесіди. На II етапі буде проведена співбесіда з відібраними кандидатами, за результатом якої Конкурсна комісія визначить перелік кандидатів, яких рекомендує на призначення Вищій раді правосуддя.

Вимоги та документи для участі у конкрусі - http://surl.li/bhuux.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bhwec

Конкурсна комісія з добору членів ВККСУ

Верховний Суд підписав Протокол про співпрацю із Програмою USAID «Справедливість для всіх»

28 січня 2022 року у Верховному Суді відбулася зустріч Голови ВС Всеволода Князєва з керівником та представниками Програми USAID «Справедливість для всіх».

Серед основних напрямів співпраці, передбачених Протоколом, – експертна й технічна допомога у впровадженні підходів людиноцентричного правосуддя, виробленні пропозицій щодо вдосконалення інституційної спроможності ВС, посиленні гарантій суддівської незалежності, просвітницькій роботі з метою підвищення обізнаності суспільства про діяльність Суду й посилення ролі ВС у забезпеченні сталості та єдності судової практики.

Голова ВС поінформував представників Програми USAID про найгостріші проблеми, які нині турбують судову систему, та акцентував на одному із ключових завдань, котре ставить перед собою Верховний Суд, – налагодження вертикальної комунікації між судами всіх інстанцій задля забезпечення єдності судової практики.

«Не менш важливим завданням є відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України й заповнення вакантних посад у судах першої та апеляційної інстанцій, ситуація у яких наразі є критичною», ­– наголосив Всеволод Князєв.

На переконання Голови ВС, аби якнайшвидше подолати кадрову кризу, необхідно тимчасово оптимізувати процедури добору суддів.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bhwir

Верховний Суд

Ситуація з кількістю вакантних посад у судах є екстраординарною і потребує прийняття виняткових рішень – Голова ВС

21 січня 2022 року у Верховному Суді відбулася робоча зустріч Голови ВС Всеволода Князєва із членами Асоціації розвитку суддівського самоврядування України.  

Голова ВС зауважив, що однією з основних проблем є нестача суддів у судах першої та апеляційної інстанцій. Для подолання кадрової кризи необхідно якомога швидше відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Для того щоб заповнити вакансії в судах першої та апеляційної інстанцій, насамперед потрібно провести добір кандидатів на посади членів ВРП, оскільки саме цей орган обирає членів ВККС України.

Ще одним кроком до якнайшвидшого подолання кадрової кризи, на переконання Голови ВС, має стати тимчасове спрощення процедур добору суддів.

«Ті процедури, які існують зараз, надто тривалі та багатоетапні. Водночас ситуація з кількістю вакантних посад у судах є екстраординарною і потребує прийняття виняткових рішень, а саме – спрощення конкурсних процедур. Комітет Верховної Ради України з питань правової політики обізнаний про таку ініціативу, і ми плануємо обговорити розробку відповідного законопроєкту», –  поінформував Всеволод Князєв.

Учасники зустрічі обговорили також питання, пов’язані з рівнем оплати праці працівників апаратів судів, та інші виклики, що постали перед судовою системою. 

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bhwib

Верховний Суд

Уряд встановив правила розроблення робочих проектів землеустрою, - Роман Лещенко

У рамках реалізації земельної реформи Кабінет Міністрів 2 лютого 2022 року ухвалив постанову «Правила розроблення робочих проектів землеустрою», які зафіксували чіткі й зрозумілі норми складання відповідної документації.

«Розробники документації із землеустрою отримали вичерпний перелік якісних і кількісних вимог, які мають застосовуватися до відповідних робочих проектів», – підкреслив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Роман Лещенко акцентував, що постанова фіксує вимоги щодо розроблення робочих проектів із метою рекультивації порушених земель, зняття та перенесення родючого шару ґрунту, консервації деградованих та малопродуктивних угідь, поліпшення сільськогосподарських і лісогосподарських угідь, захисту земель від ерозії, підтоплення, заболочення, вторинного засолення, висушення, зсувів, ущільнення, закислення, забруднення промисловими та іншими відходами, радіоактивними та хімічними речовинами. 

«Існування таких чітких уніфікованих вимог підвищить якість робіт, що виконуються, та запобігатиме зловживанням у земельній сфері», – резюмував Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bhwkc

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 грудня 2021 року «Про План реалізації Стратегії кібербезпеки України».

Президент Володимир Зеленський 1 лютого ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 грудня 2021 року «Про План реалізації Стратегії кібербезпеки України».

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію Указом  № 37/2022 від 1 лютого, покладено на секретаря РНБО України.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Ознайомитися з повним текстом рішення можна за посиланням: http://surl.li/bhwln

Рада національної безпеки і оборони України

Змінено порядок повернення помилково сплаченого судового збору

Наказом Міністерства фінансів України від 08.12.2021 №647 внесені зміни до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Тепер у процесі повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів (крім податків, зборів, пені та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС та органи Держмитслужби):

- застосовується система дистанційного обслуговування "Клієнт казначейства - Казначейство" (далі - система Казначейства) з використанням засобів криптографічного захисту інформації Казначейства;

- між органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, органами, які ведуть облік заборгованості в розрізі позичальників, місцевими фінансовими органами, Казначейством та головними управліннями Державної казначейської служби здійснюється обмін електронними документами із застосуванням кваліфікованих електронних підписів та печатки.

Заява про повернення коштів з бюджету судового збору, за виключенням помилково зарахованого, складають із обов'язковим зазначенням реквізитів і номера судового рішення та подається платником до відповідного головного управління Казначейства, Казначейства із оригіналом або копією документа на переказ, або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету, копією судового рішення, засвідченою належним чином.

Отже, при зверненні до суду про повернення помилково сплаченого судового збору, треба звертати особливу увагу на правильне зазначення реквізитів, адже у випадку належного оформлення заяви, помилково сплачені кошти будуть зараховані на рахунок платника без звернення до казначейства.

Такий порядок застосовується для повернення судового збору сплаченого помилково, а при повернення судового збору за рішенням суду, платник подає до відповідного головного управління Казначейства копію судового рішення, засвідчену належним чином разом з заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Ознайомитись з Наказом Міністерства фінансів України від 08.12.2021 №647 можна за посиланням: https://mof.gov.ua/uk/decrees_2021-487

LigaZakon