flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд правових новин

21 лютого 2022, 10:22

Етична рада готова розпочати оцінювання кандидатів на три вакантні посади членів ВРП

Етична рада готова невідкладно провести оцінювання кандидатів на три вакантні посади членів ВРП від всеукраїнської конференції прокурорів та з'їзду адвокатів України. Проте, Етична рада звертає увагу, що конкурс на ці посади так і не розпочато.

Також, 26 січня 2022 року стали вакантними дві посади членів ВРП, після задоволення заяв про звільнення за власним бажанням Олексія Маловацького та Павла Гречківського, які отримали свій мандат від з’їзду адвокатів України.

Також залишається вакантною і одна посада члена ВРП від всеукраїнської конференції прокурорів.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bkovs

Етична рада

В Офісі Президента обговорили перебіг виконання законодавства щодо реформування Вищої ради правосуддя

На засіданні Комісії з питань правової реформи при Президентові України відбулося обговорення перебігу виконання закону щодо порядку обрання (призначення) на посади членів ВРП та діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП.

Представники ВРП висловили занепокоєння одночасним проведенням оцінювання Етичною радою всіх чинних членів ВРП, що може заблокувати роботу органу та порушити принцип Конституції про безперервність роботи державного органу.

Голова ВС наголосив, що оцінювання чинних членів ВРП має відбуватись у спосіб, який не перешкоджає безперервності роботи цього органу та зберігає повноважний склад.

Зі свого боку голова Етичної ради зазначив, що підпорядкований йому орган діє відповідно до закону, адже встановлено строк перевірки чинних членів ВРП у межах шести місяців, і початок лютого є граничним терміном, коли можливо розпочати оцінювання та завершити його у встановлені строки.

Голова Комісії з питань правової реформи при Президентові України зазначив, що побудова процесу оцінювання Етичною радою спирається на вимоги закону в частині строків перевірки. Тому, за його словами, одним з варіантів розв'язання конфліктної ситуації є можливе збільшення граничних строків перевірки чинних членів ВРП без перегляду інших положень закону. Це дасть достатньо часу членам Етичної ради, щоб паралельно проводити перевірку кандидатів та чинних членів ВРП.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bkovu

Офіс президента України

Список кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України

11 лютого 2022 року на основі сформованого рейтингу учасників конкурсу з дотриманням вимоги щодо гендерного балансу конкурсна комісія одноголосно прийняла рішення про включення таких учасників конкурсу до списку кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України (в алфавітному порядку):

  • Анцупова Тетяна Олександрівна;
  • Водянніков Олександр Юрійович;
  • Гнатовський Микола Миколайович.

Список кандидатів надіслано до Міністерства закордонних справ України для його подальшого внесення в установленому порядку до Ради Європи.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bkows

ОФІС ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

ОПРИЛЮДНЮВАТИ ДОСЬЄ ВСІХ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДИ ЧЛЕНІВ ВККС НЕ ПЛАНУЄТЬСЯ – ІВАН МІЩЕНКО ПРО КОНКУРС ДО ВККС

15 лютого 2022 року відбувся вебінар, організований Асоціацією правників України спільно з Конкурсною комісією з добору кандидатів на посади членів ВККСУ.

Роберт Брукхейсен (член Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККС) повідомив, що аналізувати інформацію будуть допомагати українські помічники-юристи. Конкурсний добір буде здійснюватися максимально прозоро.

«Так, як це передбачено в Україні, це значно прозоріше, ніж в Нідерландах. Проте буде забезпечуватися приватність кандидатів», – зауважив Роберт Брукхейсен.

Іван Міщенко (заступник голови Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККС) зауважив, що публікувати та оприлюднювати всі досьє кандидатів не планується. Ймовірно, буде прийнято рішення опублікувати досьє кандидатів, які будуть рекомендовані ВРП.

Також звернув увагу про те, що ймовірність того, що ВККС не буде сформовано внаслідок припинення діяльності ВРП, існує. Проте це не вплине на роботу Конкурсної комісії.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bkowz

16 лютого — День єднання в Україні!

14 лютого 2022 року  Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 53/2022  “Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства”.

З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість Президент постановив:

Оголосити 16 лютого 2022 року Днем єднання.

У цей день:

  • підняти державний прапор України на будинках і спорудах в усіх населених пунктах;
  • виконати о 10.00 державний гімн України;
  • провести закордонним дипломатичним установам України в державах перебування відповідні іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку України.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bkoxe

ОФІС ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ШКОЛА СУДДІВ УКРАЇНИ ЗАПРОВАДЖУЄ НОВІ ЕЛЕКТРОННІ СЕРТИФІКАТИ

З метою вдосконалення порядку засвідчення проходження підготовки та періодичного навчання для підвищення рівня кваліфікації слухачами Національної школи суддів України, що передбачена Законом України “Про судоустрій і статус суддів”, керуючись підпунктом 6 пункту 4.2. Статуту НШСУ, Школа запровадила нову форму сертифіката.

Пресцентр НШСУ повідомляє, що нові електронні сертифікати для засвідчення проходження підготовки слухачами Національної школи суддів України вважатимуться такими, що мають однакову законну силу з паперовими документами.

Сертифікати в електронній формі видаватимуться:

  • працівниками апаратів судів та Служби судової охорони, які пройшли відповідну підготовку;
  • суддям, які тимчасово відсторонені від здійснення правосуддя та пройшли курси навчання, визначені кваліфікаційним або дисциплінарним органом, для підвищення їхньої кваліфікації;
  • суддям, які обрані на адміністративні посади в судах (голови судів, заступники голів судів) і пройшли відповідну підготовку.

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bkoxj

Національна школа суддів України

Етична рада проведе співбесіди з кандидатами на посаду члена Вищої ради правосуддя.

21 лютого 2022 року о 10:00 відбудеться засідання Етичної ради, на якому розпочнуться співбесіди з кандидатами на посаду члена ВРП. У цей день проведуть співбесіди з п’ятьма першими кандидатами.

Крім цього, відповідно до графіку, затвердженого Рішенням Етичної ради, співбесіди відбудуться також 23, 24, 25, 28 лютого, 2 та 3 березня 2022 року.

Онлайн трансляція кожного із засідань відбуватиметься на YouTube-каналі "Судової влади України". Спостерігати за проведенням відбору можна за посиланням:  https://www.youtube.com/c/CourtGovUa

Більш детальну інформацію читайте за посиланням: http://surl.li/bkoxp

Етична рада