flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді взяли часть у тренінгу щодо розгляду земельних спорів у господарських судах.

18 травня 2017, 15:54

16 травня 2017 року у місті Києві Національною школою суддів України спільно з Проектом «Освіта суддів - для економічного розвитку» проведено тренінг для тренерів на тему: «Розгляд спорів щодо користування земельною ділянкою у господарських судах».

Основна мета тренінгу полягала у підготовці суддів-тренерів для викладання курсу по земельному праву в рамках запровадження сучасних підходів до підготовки суддів, підвищення рівня їх кваліфікації.

Програмою заходу були передбачені міні-лекції та пленарні обговорення з таких питань:

- практика Європейського суду з прав людини щодо спорів, що виникають у зв’язку із набуттям і реалізацією прав на земельні ділянки та її практика застосування;
- припинення договору оренди землі, зокрема шляхом її розірвання;
- поновлення договору оренди землі, під час якої розглянуті правові конструкції, підстави та ефективні способи захисту права на оренду землі в разі пролонгації договору;

- правові підстави та порядок відповідальності за порушення земельного законодавства з наведенням відповідної судової практики.
Підсумком семінару стало засвоєння учасниками нових способів, методів та форм вирішення земельних спорів, що полягатимуть у правильному покроковому визначенні підстав, порядку вирішення спору, кола фактів, оцінки доказів, предмету та підстав позову, формування змісту рішення, визначення законодавства, що підлягає до застосування в даній категорії спорів.

Від господарського суду Чернівецької області участь взяли судді Ковальчук Тетяна Іванівна, Тинок Олександр Сергійович та Байталюк Володимир Дмитрович, яким після завершення тренінгу були вручені сертифікати Національної школи суддів України.