flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд зробив висновок щодо оренди земельних часток (паїв)

28 березня 2018, 16:41

 

ВС КГС: підписання, між орендарем та орендодавцями (власниками державних актів на право власності на землю), договорів оренди конкретних земельних ділянок, за відсутності державної реєстрації таких правочинів, не припиняє правовідносин за раніше укладеними такими орендодавцями договорами оренди земельних часток (паїв).

Такий висновок зробив ВС КГС у постанові №924/468/14.

Системний аналіз п.17 Перехідних положень ЗК України та ч.2 Перехідних положень ЗУ «Про оренду землі» свідчить, що після виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок в натурі та отримання ними державних актів на право власності на землю відповідні сертифікати на земельну частку (пай) є недійсними. У той же час факт оформлення державного акта на право власності на землю дію раніше укладених їх власниками договорів оренди земельних паїв автоматично не припиняє, а такі договори підлягають переукладенню. Отже, припинення дії договорів оренди земельних паїв має місце тільки після їх переукладення відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку або з підстав, передбачених ст.31 ЗУ "Про оренду землі".

Згідно зі статтею 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Отже, сама по собі обставина підписання між відповідачем та власниками державних актів на право власності на землю договорів оренди конкретних земельних ділянок, за відсутності державної реєстрації таких правочинів, не припиняє правовідносин за раніше укладеними такими орендодавцями договорами оренди земельних часток (паїв), що узгоджується з ч.2 Перехідних положень ЗУ"Про оренду землі".

З повним текстом постанови ВС КГС у справі № 924/468/14 від 19.03.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72822945 (судовапрактика_ВСКГС)