flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика Палата ВС: не може бути стороною в господарському процесі громадянин, який мав статус суб'єкта підприємницької діяльності, але на дату подання позову втратив такий статус

28 березня 2018, 16:38

Такий правовий висновок зробили судді Великої Палати Верховного Суду у справі №593/793/14-ц.

Зокрема, положенням п. 6 ч. 1 ст. 80 ГПК України (у редакції на час спірних правовідносин) передбачено припинення провадження у господарській справі у разі припинення діяльності фізичної особи як суб'єкта господарювання. Тому з часу державної реєстрації припинення підприємницької діяльності особи в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», спори за участю такої особи, у тому числі пов'язані з підприємницькою діяльністю, що здійснювалася нею раніше, належить розглядати в порядку цивільного судочинства, за винятком випадків, коли провадження у відповідних справах було порушено у господарському суді до настання таких обставин. Після припинення провадження у господарській справі з підстави, наведеної вище, спори за участю таких осіб підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства.

Окрім того суддями Великої Палати акцентовано увагу на те, що не є вирішальною підставою для передачі справи на розгляд господарського суду наявність у відповідачів статусу суб’єктів підприємницької діяльності.

Отже, громадянин, який мав статус суб'єкта підприємницької діяльності, але на дату подання позову втратив такий статус, не може бути стороною в судовому процесі у господарському суді, якщо немає визначених законом підстав для його участі у такому процесі.

З повним текстом постанови Великої Палати ВС у справі №593/793/14-ц від 14.03.2018 можливо ознайомитись за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72909596

(#висновкиВП_ВС)