flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом відмовлено в задоволені позову про визнання недійсною угоду про душпастирську опіку та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою війської частини

25 квітня 2018, 17:43

Повідомляємо, що рішенням Господарського суду Чернівецької області №926/3726/16 від 13 квітня 2018 року відмовлено в задоволені позову Квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернівці до Чернівецько-Хотинської єпархії Української автокефальної православної церкви (Релігійної організації «Парафія святителя Миколая міста Чернівці Української автокефальної православної церкви») та військової частини про визнання недійсною угоди про душпастирську опіку та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою військової частини площею 155 кв.м. шляхом знесення збудованої каплички.

В процесі розгляду справи судом встановлено, що на підставі угоди про душпастирську опіку військова частина та військовий священнослужитель домовились здійснювати необхідні заходи щодо запровадження ефективної системи душпастирської опіки та створення інституту військового духовенства (капеланства) у військовій частині на спільних для всіх конфесій фундаментальних принципах і догматичних положеннях.

Також, сторони в угоді обумовили, що основним об'єктом, в якому здійснюється душпастирська опіка військовослужбовців є кімната (а після завершення будівництва місця для богослужіння – каплиця), яка розташована на території військової частини.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку, що угода про душпастирську опіку укладена у відповідності до норм чинного на час її укладення законодавства України та жодним чином не порушує прав позивача на землю, відтак у задоволенні вимоги про визнання угоди недійсною відмовив.

В іншій частині позову судом також відмовлено, оскільки позивачем, всупереч вимог статті 152 Земельного кодексу України, не доведено, що саме відповідачем №1 самовільно зайнято частину земельної ділянки за адресою: м. Чернівці, вул. Авангардна, 14, шляхом будівництва на земельній ділянці культової споруди - каплиці.

При цьому судом встановлено що угода про душпастирську опіку не наділяє Чернівецько-Хотинську єпархію Української автокефальної православної церкви правом використовувати будівлю каплиці виключно для власних потреб. Жодна з перелічених в Меморандум про співпрацю у справах душпастирської опіки військовослужбовців Збройних Сил України християнських конфесій не позбавлена права на укладення з військовою частиною угоди про душпастирську опіку військовослужбовців та права на використання за погодженням з військовою частиною культових споруд на її території для забезпечення релігійних потреб військовослужбовців.

З повним текстом рішення Ви можете ознайомитись на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень http://reyestr.court.gov.ua/Review/73370581

Повідомляємо, що розгляд справ в господарських судах  є відкритим, за винятком визначених законом випадків.

Представникам засобів масової інформації у випадках необхідності висвітлення перебігу розгляду господарських справ  рекомендуємо звертатись до прес-служби Господарського суду Чернівецької  області.

 Прес-служба Господарського суду Чернівецької області