flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду Борис Желік прийняв участь в конференції "Господарська юрисдикція. Виклики сьогодення", організована Верховним Судом.

11 червня 2018, 10:50

08-09 червня 2018 року представники суддівського врядування та органів державної влади обговорюють виклики, що постали перед судами господарської юрисдикції.

Участь у заході прийняли  Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, Голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Алла Лесько, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, міський голова міста Чернігова Владислав Атрошенко, судді та експерти.
У виступі на конференції Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зупинився на висвітленні проблем та етапів реформи судової системи, зазначивши, що одним із основних завдань судової реформи є впровадження найкращих світових практик у сфері правосуддя.
Зокрема, як зазначив Голова ВРП, реформа має забезпечити функціонування судової влади, що відповідає суспільним очікуванням щодо незалежного та справедливого суду, а також європейській системі цінностей та стандартів захисту прав людини.

Окрім того, І.Бенедисюк під час виступу окреслив головні інституційні та законодавчі зміни, які відбулися в ході судової реформи, наголосивши, що однією з найбільш актуальних проблем сьогодення є проблема кадрового наповнення судової системи, що пов’язано як із певними проблемами організації системи судоустрою, так і з тим, що протягом 2015-2018 років значна кількість суддів залишила судову систему, подавши заяви про відставку чи звільнення за власним бажанням тощо.
І.Бенедисюк наголосив, що Вища рада правосуддя здійснює всі можливі заходи для вирішення кадрового дефіциту, виконуючи свої повноваження щодо призначення суддів, зокрема застосовуючи процедуру переведення суддів до іншого суду.

У ході заходу також обговорилась роль Вищої кваліфікаційної комісії суддів України як інструменту судової реформи, стандартів безперебійного функціонування судової системи, результатів та очікувань від судової реформи, незалежності суддів як запоруки довіри до суду, сучасного стану реформування системи господарського судочинства, практику розмежування компетенції адміністративних і господарських судів, сучасний стан забезпечення кримінально-правової охорони господарської діяльності в Україні у законодавчому та правозастосовному аспектах.
Учасники також висвітлять інструменти забезпечення єдності судової практики, проблеми втілення судової реформи на місцевому рівні та шляхи їх вирішення, проаналізують практику господарських справа Великої Палати Верховного Суду, співвідношення загальних норм Господарського процесуального Кодексу України та Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» при розгляді справ про банкрутство тощо.

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області