flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив, що угода про душпастирську опіку відповідає вимогам закону

01 жовтня 2018, 12:50

Квартирно-експлуатаційний відділ м. Чернівці звернувся з позовом до Чернівецько-Хотинської єпархії Української автокефальної православної церкви та військової частини про визнання недійсною угоди про душпастирську опіку та усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинно збудованої каплиці.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що на підставі спірної угоди на земельній ділянці військової частини збудовано дерев’яну споруду – каплицю. Зазначена земельна ділянка відповідно до наказу начальника Чернівецького гарнізону закріплена за військовою частиною, а її постійним землекористувачем є Квартирно-експлуатаційний відділ м. Чернівці. Оскільки, на думку позивача, відповідач незаконно користується земельною ділянкою, позивач просив визнати недійсною угоду та зобов’язати відповідача усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою.

Рішенням Господарського суду Чернівецької області від 11.04.2018 року у справі № 926/3726/16 у задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду мотивоване тим, що в процесі розгляду справи не встановлено жодних фактичних обставин, з якими законодавство, що діяло на час укладення угоди, пов'язувало визнання такої угоди недійсною.

Суд встановив, що сторони в угоді посилаються на Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України (2011 року), затверджену Наказом Міністра оборони України від 22.04.2011 за №220 (Концепція), згідно з якою Держава, в особі Міністерства оборони України, забезпечуючи дотримання свободи совісті та віросповідання військовослужбовців, гарантованої Конституцією України, та церква (релігійні організації) у сфері забезпечення духовних потреб віруючих, спрямовують свої зусилля на організацію системної роботи з налагодження душпастирської опіки у Збройних Силах України.

10 листопада 2008 року Міністерство оборони України спільно з сімома конфесіями, віруючі яких служать у Збройних Силах України, підписало “Меморандум про співпрацю у справах душпастирської опіки військовослужбовців Збройних Сил України” (далі — Меморандум). Зазначений Меморандум підписано, в тому числі, уповноваженим за зв'язки зі Збройними силами України протоієреєм Української Автокефальної Православної Церкви Стефаном.

 У відповідності до вищевказаної Концепції угода про надання душпастирської опіки військовослужбовців укладається між військовим священнослужителем та військовою частиною.

За своїх характером спірна угода є домовленістю сторін про співпрацю, якою визначено права та обов’язки військового священнослужителя, погоджено дії та обов’язки командування військової частини.

Зокрема, зі змісту угоди вбачається, що священнослужитель може виконувати функції, пов’язані з будівництвом каплиці для богослужіння, призначеної для потреб військовослужбовців; сторони можуть узгоджувати між собою організацію облаштування цієї каплиці, а військовий священнослужитель наділений правом використовувати каплицю для потреб душпастирської опіки військовослужбовців.

Важливо, що в угоді сторони також обумовили між собою, що питання облаштування та функціонування кімнати, а після завершення будівництва каплиці вирішується представниками різних конфесій, виходячи з толерантного ставлення один до одного.

Відтак, судом встановлено, що Чернівецько-Хотинська єпархія Української автокефальної православної церкви не набуває права використовувати будівлю каплиці для своїх потреб, а лише для задоволення релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України. Зазначену каплицю у рівній мірі можуть використовувати представники різних конфесій для задоволення релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України.

За таких обставин справи суд дійшов висновку, що угода про душпастирську опіку укладена у відповідності до норм чинного на час її укладення законодавства України та жодним чином не порушує прав позивача на землю, у зв’язку з чим у задоволенні позову відмовив.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 11.09.2018 року рішення Господарського суду Чернівецької області від 11.04.2018 року у справі № 926/3726/16 залишено без змін.

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області