flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

При зверненні з позовом до суду прокурор повинен обгрунтувати підстави такого звернення

23 листопада 2018, 10:20

Керівник Сторожинецької місцевої прокуратури в інтересах держави звернувся до Відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Сторожинецької районної державної адміністрації та фізичної особи-підприємця про визнання недійсним додаткових угод до договору купівлі – продажу (продуктів харчування)

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилався на те, що в порушення вимог Закону України "Про публічні закупівлі" сторонами укладено спірний договір без проведення процедури відкритих торгів, проведено закупівлю без оприлюднення відповідного плану на веб – порталі уповноваженого органу та не зазначено конкретного предмета закупівлі у відповідності до п.1 розділу ІІ Порядку визначення предмета закупівлі в оголошенні про проведення закупівлі та в оспорюваному договору.

Рішенням суду у справі №926/1290/18 від 17.10.2018 року у задоволені позову відмовлено виходячи з наступного.

Так,  в процесі розгляду справи судом встановлено, що прокурором не доведено необхідності захисту інтересів держави, а також не обґрунтовано підстави звернення до суду від імені суб’єкта владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження з наданням належних доказів, які би підтвердили встановлення прокурором наявності підстав для представництва інтересів громадян чи держави в суді.

Суд виходив з того, що Європейський Суд з прав людини неодноразово звертав увагу на участь прокурора в суді на боці однієї зі сторін як обставину, що може впливати на дотримання принципу рівності сторін. Оскільки прокурор або посадова особа з аналогічними функціями, пропонуючи задовольнити або відхилити скаргу, стає противником або союзником сторін у справі, його участь може викликати в однієї зі сторін відчуття нерівності.

Прокурор може представляти інтереси держави в суді у виключних випадках, які прямо передбачені законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Виключними випадками, за яких прокурор може здійснювати представництво інтересів держави в суді, є порушення або загроза порушення інтересів держави.

У свою чергу, звертаючись з даним позовом, прокурор, в порушення вищенаведених норм права, не визначив орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Таким чином, прокурором безпідставно при подані позову до суду не визначено орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у  спірних відносинах у даній справі, не обґрунтовано наявність підстав для представництва інтересів держави в даній справі, а також не наведено обставин нездійснення уповноваженими органами наданих їм повноважень у сфері закупівель.

З повним текстом рішення ви можете ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77257532

 

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області