flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 1 га землі повернуто у власність держави

29 серпня 2019, 17:11

Керівник Кіцманської місцевої прокуратури звернувся до Господарського суду Чернівецької області із позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області до Фермерського господарства «Івасюка В.Д.» про звільнення та повернення ділянки.

В обґрунтування позову, прокурор посилається на те, що відповідач порушив вимоги земельного законодавства, самовільно зайнявши земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення, загальною площею 1, 1876 га.

Судом встановлено, що від 22.02.2019 державним інспектором в сфері державного контролю за використанням та охороною земель проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства на території Кліводинської сільської ради Кіцманського району Чернівецької області.

За результатами перевірки встановлено, що вказана ділянка обробляється відповідачем без правовстановлюючих документів та самовільно зайнята, шляхом посадки сільськогосподарської культури.

В подальшому, директору Фермерського господарства вручено припис про звільнення вищезазначеної ділянки або вжиття заходів щодо оформлення права користування нею в 30-ти денний термін.

Проте, відповідач спірну ділянку у встановлений термін не звільнив.

Як вбачається з матеріалів справи, рішень щодо розпорядження вказаною земельною ділянкою чи її частиною Головним управлінням Держгеокадастру у Чернівецькій області  на користь відповідача не приймалось, договір оренди спірної земельної ділянки не укладався, право оренди чи інше речове право за відповідачем не зареєстроване.

Згідно зі статтею 212 ЗК України, самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.

Враховуючи зазначене, рішенням Господарського суду Чернівецької області від 23 липня 2019 року позов задоволено та зобов’язано Фермерське господарство звільнити і повернути Головному управлінню Держгеокадастру в Чернівецькій області самовільно зайняту ділянку.

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області