flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 2,8 млн грн боргу стягнуто на користь Чернівецької міської ради

04 березня 2021, 09:50

Керівник Чернівецької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Чернівецької міської ради звернувся з позовом про стягнення з Приватного підприємства "Люксинор-Будцентр" 1480683,15 грн. та з Товариства з обмеженою відповідальністю "Трансмост" 1339117,95 грн. безпідставно збережених коштів за використання в період з 17.03.2017 по 01.09.2020 земельною ділянкою у м. Чернівці, вул. Заводська,41-а площею 4,7319 га.

Дослідивши матеріали справи суд встановив, що відповідачі є власниками нерухомого майна, розміщеного на сформованій земельній ділянці комунальної власності, право користування якою у встановленому законом порядку не оформлено.

До моменту оформлення власником об'єкта нерухомого майна права оренди земельної ділянки, на якій розташований цей об'єкт, відносини з фактичного користування земельною ділянкою без укладеного договору оренди та недоотримання її власником доходів у вигляді орендної плати є за своїм змістом кондикційними. Фактичний користувач земельної ділянки, який без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов'язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першої статті 1212 ЦК України.

Відсутність договору оренди земельної ділянки має фактичним наслідком набуття відповідачами володіння і користування чужою земельною ділянкою без відповідної грошової компенсації. В результаті відбулося збереження (заощадження) відповідачами належних до сплати за таке володіння і користування коштів у вигляді орендної плати за спірний період.

За результатами розгляду справи суд встановив, що відповідачі користуються спірними земельними ділянками без достатньої правової підстави, у зв’язку з чим вимоги про стягнення безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати в сумі 2819801,10 грн. за використання земельної ділянки комунальної власності без укладення договорів оренди ґрунтуються на вимогах чинного законодавства та підлягають задоволенню.

З повним текстом рішень можна ознайомитись за посиланням:
http://www.reestr.court.gov.ua/Review/95032809  
 
Пресслужба Господарського суду Чернівецької області