flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З газети «Час» частково стягнуто борг за послуги з розподілу газу

20 жовтня 2021, 17:02

Акціонерне товариство “Чернівцігаз” звернулося з позовом до Колективного підприємства Редакція газети “Час” про стягнення 3057,78 грн заборгованості за наданні послуги з розподілу природного газу за січень-грудень 2020.

Судом встановлено, що між акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації “Чернівцігаз” та Колективним підприємством Редакція газети “Час” укладено договір розподілу природного газу шляхом надання відповідачем підписаної заяви – приєднання  до умов договору розподілу природного газу.

На думку газети «Час», договір розподілу природного газу з 31.03.2019 розірвано на підставі відповідного листа, тож у газети відсутній обов’язок сплачувати вартість такої послуги.

Відповідачем надано суду декілька  листів, адресованих АТ “Чернівцігаз”, зміст яких зводився до того, що редакція газети заперечує проти будь-яких відносин з позивачем, вимагає припинити з ним газопостачання, його розподіл та транспортування. Доказів надіслання відповідачем позивачу вказаних листів матеріали справи не містять.

Єдиним доказом, який суд зміг  взяти до уваги у підтвердження цих обставин, є лише лист від 16.12.2020 про припинення договірних відносин, який отриманий позивачем.

Позивач неодноразово повідомляв відповідача про можливість розірвання цього договору на підставі відповідної письмової заяви та дотримувався позиції про те, що лист від 16.12.2020 не містить дослівної вимоги відповідача про розірвання договору. Суд відхилив дані твердження позивача та звернув увагу, що така позиція є занадто формальною і позивач не був позбавлений права припинити договірні відносини з відповідачем щонайменше з 16.12.2020.

Суд дійшов висновку, що наявний в матеріалах справи лист від 16.12.2020 є письмовою заявою про розірвання договору, тож у відповідача відсутній обов’язок щодо оплати вартості послуг з розподілу природного газу, починаючи з 16 грудня 2020 року.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення сторін, суд частково задовольнив позовні  вимоги та стягнув з редакції газети «Час» на користь АТ “Оператор газорозподільної системи “Чернівцігаз” 2513,30 грн боргу.

 

 

Пресслужба Господарського суду Чернівецької області