flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрання позивачем неналежного способу захисту прав є самостійною підставою для відмови у позові.

19 червня 2024, 15:56

Обрання позивачем неналежного способу захисту прав є самостійною підставою для відмови у позові.

Такого висновку дійшов Господарський суд Чернівецької області у справах №926/2670/23 та №926/2686/23.

У червні 2023 року релігійні організації звернулись до Господарського суду Чернівецької області із позовними заявами до Чернівецької міської ради із вимогами щодо визнання протиправним та скасування пункту рішення, яким припинено право постійного користування земельною ділянкою.

Суд зауважив, що за статтями 152, 155 Земельного кодексу України належним способом захисту у випадку порушення прав та інтересів у земельних правовідносинах прийняттям органом місцевого самоврядування акту є визнання його “недійсним”.
Втім, позивач заявив вимоги про “визнання протиправним та скасування” акту у певних частинах.

Судом роз’яснено, що поняття "визнання недійсним" не є тотожним або синонімом слів "незаконний", "протиправний" або "такий, що підлягає скасуванню". Використання певних правових наслідків (способів захисту) повинне ґрунтуватися на юридичних нормах, які застосовуються при врегулюванні відповідних правовідносин, а не на довільному вживанні слів української мови, у тому числі способів захисту, які передбачені різними галузями права.

Оскільки визначення предмета та підстав позову є правом позивача, у той час як встановлення його обґрунтованості - обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи, і саме у такий спосіб здійснюється "право на суд", яке відповідно до практики Європейського суду з прав людини включає не тільки право ініціювати провадження, але й право отримати "вирішення" спору судом, суд вважає, що обрання позивачем способу захисту, який не відповідає ані змісту правовідносин, ані здатен поновити порушені права, з огляду на відсутність механізму виконання такого рішення, є самостійною та достатньою підставою для відмови в позові.

З цією позицією суду погодився Західний апеляційний господарський суд, який за результатами розгляду апеляційних скарг по цих справах постановив залишити рішення Господарського суду Чернівецької області без змін.

З повним текстом рішення суду по справах №926/2670/23 та №926/2686/23 можна перейшовши за посиланнями.