flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За рішенням суду стягнуто понад 129 тис. грн. збитків за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів

28 грудня 2017, 12:06

Сторожинецька міська рада звернулась з позовом (з урахуванням зменшення позовних вимог) до сільськогосподарського кооперативу “Колос” про стягнення 129295,42 грн. доходів, отриманих від безпідставно набутого майна у вигляді несплаченої орендної плати.

Відповідно до ст.125 Земельного кодексу України право власності та право користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що підтверджує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Судом встановлено, що сільськогосподарський кооператив “Колос” з 2003 року є співвласником комплексу будівель, які розташовані у м. Сторожинці.

Виходячи з пропорційності часток у власності на об’єкти нерухомого майна, площа земельної ділянки, яку фактично використовує відповідач, становить 0,9310 га.

Численними листами Сторожинецька міська рада повідомляла кооператив про необхідність виготовлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, яка перебуває у його фактичному користуванні, однак останній вказану вимогу проігнорував та дій, спрямованих на оформлення права користування, не здійснив.

Більш того, суду не надано доказів добровільної сплати відповідачем збитків чи орендної плати як земельного податку за використання земельної ділянки, на якій знаходиться власність кооперативу.

Відтак, враховуючи, що користування кооперативом земельною ділянкою без правовстановлюючих документів позбавляє Сторожинецьку міську раду права одержати дохід у вигляді орендної плати за землю, який вона могла би отримувати, якби її право не було порушено і який не сплачується фактичним користувачем землі, суд дійшов висновку про обґрунтованість даного позову та стягнув з сільськогосподарського кооперативу “Колос” 129295,42 грн. збитків, що нараховані за період з серпня 2014 року по жовтень 2017 року.

 

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області