flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд дійшов висновку, що Чернівецька міська рада та комунальне підприємство не позбавлені права укладати договори про спільну діяльність щодо будівництва льодових майданчиків

28 грудня 2017, 15:34

Керівник Чернівецької місцевої прокуратури звернувся до Чернівецької міської ради, фізичної особи-підприємця Польового Павла Юрійовича та комунального підприємства “Парк Жовтневий” з позовом, в якому просив визнати недійсним договір №2080-юр від 16.04.2007 про спільну діяльність у будівництві та фінансуванні з подальшим введенням в експлуатацію льодового майданчика на території Парку “Жовтневий” в м. Чернівці на земельній ділянці площею 1,35 га.

Свій позов прокурор обґрунтовував тим, що укладений між відповідачами договір про спільну діяльність від 16.04.2007 за своїм змістом та правовою природою є договором оренди землі, тож є удаваним. Також, прокурор зазначив, що з аналізу положень договору вбачається фактична передача Чернівецької міської ради фізичній особі-підприємцю Польовому П.Ю. у строкове платне користування земельної ділянки на території парку “Жовтневого” площею 1.35 га з метою будівництва на ній льодового майданчику.

У свою чергу, судом встановлено, що метою спірного договору є наміри сторін щодо здійснення спільної участі у будівництві та фінансування з подальшим введенням в експлуатацію спортивної споруди – льодового майданчику на території Парку “Жовтневий” в м. Чернівці.

При цьому, жодних доказів щодо того, яка конкретно частина земельної ділянки передана чи мала бути передана підприємцю матеріали справи не містять.

Судом також встановлено, що договір не містить умов щодо розміру та порядку здійснення будь-яких платежів, у т.ч. орендних,  на користь міської ради.

Відтак, суд дійшов висновку, що фактично договір містить ознаки договору підряду та договору про спільну діяльність, що цивільним законодавством не забороняється.

Крім того, суд зазначив, що в Україні запроваджено державну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на період до 2020 року. Метою цієї програми є визначення провідної ролі в житті Держави фізичної культури і спорту як важливого фактору здорового способу життя, профілактики захворювань, формування гуманістичних цінностей, створення умов для всебічного гармонійного розвитку людини.

За цією програмою, найоптимальнішим варіантом розвиток фізичної культури і спорту визначено поєднання зусиль органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства для проведення реформи у сфері фізичної культури і спорту з метою приведення її у відповідність з європейськими вимогами і стандартами.

Відтак, Чернівецька міська рада та комунальне підприємство «Парк Жовтневий” не тільки не позбавлені права укладати договори про спільну діяльність щодо будівництва льодових майданчиків (інших спортивних споруд), але й зобов’язані у законні способи сприяти створенню умов для розвитку фізичної культури і спорту в Чернівцях.

За таких обставин, суд констатував факт недоведеності прокурором порушення інтересів держави та прав територіальної громади міста Чернівці внаслідок укладення спірного договору, у зв’язку з чим у задоволенні позову відмовив.

 

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області