flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом визнано недійсним договір про закупівлю товарів за державні кошти

28 березня 2018, 15:28

 

Керівник Сторожинецької місцевої прокуратури звернувся з позовом до Відділу освіти, молоді та спорту Герцаївської районної державної адміністрації та  фізичної особи-підприємця про визнання недійсним договору про закупівлю товарів за державні кошти.

В процесі розгляду справи судом встановлено, що 01.09.2017 року між відповідачами укладено договір про закупівлю товарів за державні кошти на загальну суму понад 388 тис. грн.

При цьому, при визначенні предмету закупівлі сторонами договору не дотримано вимоги Державного класифікатора в частині визначення предмету закупівлі, що призвело до неправомірного його дроблення і уникнення проведення процедури відкритих торгів.  

Відповідно до положень статті 2 Закону України “Про публічні закупівлі” під час здійснення закупівлі товарів, вартість яких є меншою за 200 тисяч гривень, а робіт – менше ніж 1,5 мільйона гривень, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим Законом.

Згідно з частиною 1 статті 12 Закону України “Про публічні закупівлі” закупівля може здійснюватися шляхом застосування однієї з таких процедур: відкриті торги, конкурентний діалог, переговорна процедура закупівлі

Відтак, Відділ освіти, молоді та спорту Герцаївської районної державної адміністрації, будучи замовником та укладаючи договір на поставку товарів на загальну суму, що перевищує 200 тис. грн., повинен був здійснити закупівлю вказаних товарів за результатами однієї з процедур передбачених ч. 1 ст. 12 Закону України “Про публічні закупівлі”, що зроблено не було.

З урахуванням вищевикладеного суд дійшов висновку, що спірний договір в порушення статті 2 Закону України “Про публічні закупівлі” укладений без проведення процедури закупівлі, у зв’язку з чим позов прокурора задоволено та визнано недійсним договір про закупівлю товарів за державні кошти.

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області