flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З обласного комунального підприємства стягнуто штраф та пеню за порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції

04 вересня 2018, 15:55

З обласного комунального підприємства стягнуто штраф та пеню за порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції 

Рішенням Господарського суду Чернівецької області від 09.08.2018 року у справі №926/1228/18 задоволено позов Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до обласного комунального підприємства “Буковина - Фарм”  про стягнення штрафу та пені в сумі 136000 грн., що нараховані за порушення Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

Як встановлено судовим слуханням, 18.11.2016 р. адміністративною колегією Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України прийнято рішення № 48-ріш, яким:

- визнано дії товариства з обмеженою відповідальністю “Укрфармгруп” та обласного комунального підприємства “Буковина-Фарм”, які полягають в узгодженні своєї поведінки при підготовці документів, наданих у складі пропозиції конкурсних торгів для участі у відкритих торгах, які проводились Миколаївською обласною лікарнею на закупівлю провітамінів, вітамінів та гармонів, глюкозоїдів та алкалоїдів рослинного походження та їхніх похідних, антибіотиків, внаслідок чого конкуренцію між ними під час участі у зазначених торгах було усунуто, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим п.1 ст.50, п.4 ч.2 ст.6 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів (тендерів);

- за виявлене порушення відповідно до п.2 ст.52  Закону України “Про захист економічної конкуренції” на обласне комунальне підприємство “Буковина-Фарм” накладено штраф в розмірі 68000 грн.

Відповідач не погодився з винесеним рішенням адміністративної колегії Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та оскаржив його в судовому порядку.

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 14.03.2017 року по справі №915/1494/16, залишеним без змін  постановою Одеського апеляційного господарського суду від 22.06.2017 року, в задоволенні позову Обласного комунального підприємства “Буковина - Фарм” до Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету про визнання частково недійсним рішення адміністративної колегії №48-ріш від 18.11.2016 року відмовлено.

Статтею 22 Закону України “Про Антимонопольний комітет України” встановлено, що розпорядження, рішення та вимоги органу Антимонопольного комітету України, голови територіального відділення Антимонопольного комітету України, вимоги уповноважених ними працівників Антимонопольного комітету України, його територіального відділення в межах їх компетенції є обов’язковими для виконання у визначені ними строки, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 56 Закону України “Про захист економічної конкуренції” особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу.

Згідно з частиною 5 статті 56 Закону, за кожен день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розміру штрафу, накладеного відповідним рішенням органу Антимонопольного комітету України.

Враховуючи, що у добровільному порядку та у встановлений законом строк рішення адміністративної колегії антимонопольного комітету не виконане, судом ухвалено рішення про стяґнення з обласного комунального підприємства 68000 грн. штрафу та пеню в сумі 68000 грн.

 

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області