flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Із незаконного користування витребувано земельну ділянку

13 травня 2019, 12:19

Кельменецька місцева прокуратура Чернівецької області, встановивши порушення інтересів держави, що полягали у недотриманні товариством з обмеженою відповідальністю “Укрорганік” та Атацькою сільською радою Хотинського району Чернівецької області вимог земельного законодавства щодо порядку надання в оренду земельних ділянок в межах населеного пункту, звернулась до Господарського суду Чернівецької області з позовом про скасування рішення органу місцевого самоврядування, яким надано земельну ділянку в оренду та витребування земельної ділянки з незаконного користування товариства на користь держави.

Судом встановлено, що спірна земельна ділянка належить до невитребуваних паїв та надана сільською радою в оренду товариству на тривалий строк без врахування вимог ст.13 Закону України “Про порядок виділення в натурі  земельних часток”, відповідно до якої нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку.

Відтак, суд дійшов висновку, що оскаржуване у справі рішення Атацької сільської ради не відповідає вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим його слід визнати незаконним та скасувати, а незаконно надану в оренду земельну ділянку слід повернути державі.

Судом також задоволено клопотання товариства про відстрочення виконання рішення у справі в частині повернення земельної ділянки з посиланням на те, що негайне повернення земельної ділянки призведе до значних втрат товариства, пов’язаних з витратами на обробку землі та втрату самого врожаю.

За результатами розгляду справи, рішенням Господарського суду Чернівецької області від 26.03.2019р. позовні вимоги Кельменецької місцевої прокуратури Чернівецької області задоволено у повному обсязі.

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80786646

 

Прес-служба Господарського суду Чернівецької області