flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міністерству оборони повернуто 12 га землі

01 червня 2020, 15:34

🔺 Заступник військового прокурора Чернівецького гарнізону звернувся до Господарського суду Чернівецької області з позовом в інтересах держави до Чернівецької міської ради про визнання недійсним та скасування рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно та запису про право власності, що стало підставою для зміни форми власності на земельну ділянку, площею 11,9765 га, з державної на комунальну - територіальної громади м. Чернівці.

🔺 Судом встановлено, що з 1998 року власником  спірної земельної ділянки є держава в особі Міноборони, що підтверджується Державним актом на право постійного користування землею.

🔶 Згідно з ч.ч.1,2 ст. 77 Земельного кодексу України землями оборони визнаються землі, надані для розміщення, і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України і такі землі можуть перебувати лише в державній власності.

🔶Виключно Міністерство оборони України, відповідно до підпунктів 104, 105 «Положення про Міністерство оборони України», може вирішувати питання про надання згоди на вилучення з постійного користування земельних ділянок, що належать до земель оборони.

🔺Разом з тим,  Міністерство оборони України добровільно від права постійного користування не відмовлялось, Державний акт на право постійного користування недійсним не визнавався.

🔺Проте, у  2018 році, в порушення вимог чинного законодавства, державний реєстратор Відділу з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради  безпідставно змінив форму власності з державної на комунальну та змінив власника земельної ділянки з держави на територіальну громаду м. Чернівці.

🔶У силу приписів ст. 321 ЦК України  право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

🔶Крім того, частиною 2 ст. 152 Земельного кодексу України передбачено, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

🔺Тож, за результатами розгляду справи, рішенням Господарського суду Чернівецької області від 17.03.2020 позовні вимоги  прокурора до Чернівецької міської ради про скасування запису про право власності задоволено в повному обсязі.

➡️На даний час рішення суду законної сили не набрало.

➡️З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/88245271

 

🏛 Пресслужба Господарського суду Чернівецької області